Fiskmarknaden
SALERNO - Martedi, 24 novembre
Ursäkta för uteblivet inlägg igår, men internet här på skolan funkade inte.
Fiskmarknaden
Det har väl inte på något sätt undgått er som läser bloggen att äta fisk är en stor tradition i Salerno. Gammal fiskare som Carmelas kusin Antonino är burkar han ofta åka iväg på Salernos största fiskmarknad, där fisken kommer direkt ifrån havet. Detta hade jag fått nys om, och därför frågade jag om det var ok att jag hängde med en morgon. Så i fredags ringde därför väckarklockan några timmar tidigare än vanligt (runt 03:40) och vi gav oss iväg mot marknaden som äger rum på andra sidan stan.
Tillsammans med sin vän som också heter Antonino brukar ”Tonino” som vi brukar kalla honom ge sig iväg till marknaden tre dagar i veckan. Naturligtvis var vi också tvungna att ta en snabb kaffe innan vi gick på marknad, så därför stannade vi till några minuter på Bar 089, som är öppen dygnet runt. Anledningen till att baren heter 089 är att riktnumret till Salerno är 089. Utbudet av barer är något jag garanterat kommer sakna när jag kommer tillbaka till Sverige. Här finns de i vartenda gathörn, och jag tror också det finns en stor skillnad till inställning mot barer här i jämförelse med Sverige. En bar är en mötesplats dit man går och dricker kaffe, läser tidningen och pratar med folk. Inte ett ställe dit man går för att enbart vara ute på kvällar och dricka öl eller drinkar. Kaffe är i huvudsak det som säljs mest på en bar här i Salerno. Dessutom dricker man kaffet på ett väldigt speciellt sätt.
Nåväl, en snabb kaffe och sedan var vi på väg mot marknaden. På denna marknad kunde man hitta nästan allt som havet erbjuder. Från musslor till räkor och fiskar av alla dess slag. Tonfisk är det inte säsong för nu, men svärdfisk fanns det gott om på marknaden. Tydligen skall denna svärdfisk vara något utav en delikatess, som man främst äter på Sicilien men även här på fastlandet. Enligt Marco, en utav lärarna på min skola vars far är Sicilianare äter man denna fisk främst längs sydkusten på Sicilien, där tillagningen verkligen är speciell. Smaken beskrivs som ”buonissimo”.
Nästa inlägg blir det en del om lördagen som jag tillbringade i Neapel.
Ciao
Ursäkta för uteblivet inlägg igår, men internet här på skolan funkade inte.
Fiskmarknaden
Det har väl inte på något sätt undgått er som läser bloggen att äta fisk är en stor tradition i Salerno. Gammal fiskare som Carmelas kusin Antonino är burkar han ofta åka iväg på Salernos största fiskmarknad, där fisken kommer direkt ifrån havet. Detta hade jag fått nys om, och därför frågade jag om det var ok att jag hängde med en morgon. Så i fredags ringde därför väckarklockan några timmar tidigare än vanligt (runt 03:40) och vi gav oss iväg mot marknaden som äger rum på andra sidan stan.
Tillsammans med sin vän som också heter Antonino brukar ”Tonino” som vi brukar kalla honom ge sig iväg till marknaden tre dagar i veckan. Naturligtvis var vi också tvungna att ta en snabb kaffe innan vi gick på marknad, så därför stannade vi till några minuter på Bar 089, som är öppen dygnet runt. Anledningen till att baren heter 089 är att riktnumret till Salerno är 089. Utbudet av barer är något jag garanterat kommer sakna när jag kommer tillbaka till Sverige. Här finns de i vartenda gathörn, och jag tror också det finns en stor skillnad till inställning mot barer här i jämförelse med Sverige. En bar är en mötesplats dit man går och dricker kaffe, läser tidningen och pratar med folk. Inte ett ställe dit man går för att enbart vara ute på kvällar och dricka öl eller drinkar. Kaffe är i huvudsak det som säljs mest på en bar här i Salerno. Dessutom dricker man kaffet på ett väldigt speciellt sätt.
Nåväl, en snabb kaffe och sedan var vi på väg mot marknaden. På denna marknad kunde man hitta nästan allt som havet erbjuder. Från musslor till räkor och fiskar av alla dess slag. Tonfisk är det inte säsong för nu, men svärdfisk fanns det gott om på marknaden. Tydligen skall denna svärdfisk vara något utav en delikatess, som man främst äter på Sicilien men även här på fastlandet. Enligt Marco, en utav lärarna på min skola vars far är Sicilianare äter man denna fisk främst längs sydkusten på Sicilien, där tillagningen verkligen är speciell. Smaken beskrivs som ”buonissimo”.
Nästa inlägg blir det en del om lördagen som jag tillbringade i Neapel.
Ciao
Denna silverfärgade nästan ål-liknande fisk åt vi i lördags. Kokt i sky med krossade tomater. Köttet var otroligt fint och det smakade kalasgott.
Så här köper man musslor av alla dess slag på marknaden, i säck.
Kommentarer
Trackback