La Carbonara
ROMA - 10 oktober
Så var det då dags för ytterligare en lektion i det italienska köket. Från Pasta alla Norma som är en typisk rätt från Catania övergår vi till en bland de mer kända pastarätterna. Spaghetti alla Carbonara som ursprungligen härstammar här ifrån Rom har säkert alla provat någon gång, denna välkända rätt finns säkerligen att beställa in på 75 % av restaurangutbudet som finns i er respektive stad. En klassiker som folk tycker om, man vet vad man får på tallriken.
Men, håll i er akt om ni tror att la Carbonara endast är att slänga lite med gaffeln i en skål med äggulor, peppar och sedan koka den spaghetti som ni förmodligen delat i två delar för att de inte går ner i kastrullen. Den metoden är förvisso bättre än de "tillsätt-vatten" påsar som ofta finns att inhandla på matbutiker hemma i Sverige, men mer ungkarlsmat än dessa påsar samt kebab-pizza får man leta noga efter. Personligen har jag aldrig varit något större fan av de där "tillsätt-vatten"-påsarna, men jag har också full respekt för människor som inte har tid att laga riktig mat. Men maten är viktig här i Italien, framför allt råvarorna.
Även om la Carbonara klassas som en relativt enkel rätt att tillaga så är det liksom alltid de små detaljerna som i slutändan avgör hur smaken blir. Rätt temperatur, rätt tid på pastan, rätt proportion sett till bacon, ägg och peppar. Allt detta är inte lätt, även för en italienare. Erfarenhet, känsla och återigen respekt för kökets regler är nycklar för att kunna laga en perfekt Carbonara.
Nedan ser ni min Carbonara som blev helt godkänd. Tyvärr blev äggen lite väl stekta i stekpannan när allt skall röras ihop. Just detta moment är förmodligen det svåraste med hela rätten. Smaken blev dock över förväntan, men också ganska svårt att misslyckas med. Därför blev inte allt riktigt perfekt, men skam den som ger sig. Jag har lite tid kvar att öva.
Ska ni göra la Carbonara så glöm inte att använda "Pecorino", fårost istället för vanlig "Parmiggiano Reggiano", parmesan att strö på när allt ligger på tallriken.
A presto
Ser riktigt gott ut! Det får du bjuda på när du kommer hem vet jag! :)
Kram!