Pasta alla Norma
ROMA - 9 oktober
Även om jag presenterade lite sicilianska specialiteter igår så finns det än mer att ta av, framför allt då vi här på Via Proba Petronia har en egen sicilianare i Salvatore som bor i rummet bredvid mig. Ursprungligen är han från Catania, den andra största staden på Sicilien som är belägen precis vid Etnas fot.
Salv som vi kallar honom är ett par år äldre än mig, men gillar att lära ut den äkta konsten som han säger att det italienska köket faktiskt är. Ni som känner till det italienska köket mer detaljerat vet också att laga god mat inte alltid nödvändigtvis behöver vara särskilt svårt, nycklarna är att använda de rätta ingredienserna och som Salv säger; respektera köket som sådant. Att respektera köket innebär t. ex att står det 10 minuters koktid på pasta-paketet så är det 10 minuter som gäller. Givetvis finns det även folk som vill ha pastan lite mer eller mindre kokt, det får stå för dem.
Kvalitén på råvarorna är en annan otroligt viktig pusselbit, liksom tålamodet. Färska grönsaker och dylika råvaror kan vara svårt att få tag på hemma i Svea-Rike, men pastan är faktiskt ingen godtagbar ursäkt. Barilla är kvalitetspasta, men vill ni prova bland de bästa pasta-sorterna på denna jord kan jag varmt rekommendera Garofolo, ett företag med sitt näste i Gragnano som ligger mitt emellan Neapel och Salerno. Denna pasta finns kanske inte på alla matbutiker i Sverige, men många har den i sitt sortiment och vill ni känna skillnad på Kungsörnens snabbmakaroner och riktig, hederlig pasta är detta ett utmärkt exempel. Garofolo lär kosta någon tia mer, men gör ni rätt när ni tillagar den och respekterar reglerna glömmer ni nog den tian ganska snart.
Igår lagade vi en riktig specialitet från Catania, nämligen Pasta alla Norma. Just namnet alla Norma har en väldigt speciell innebörd då la Norma är en mycket känd opera av Vincenzo Bellini som levde i Catania under 1800-talet när Italien fortfarande inte var en enad nation. Att pastarätten fick namnet alla Norma berodde på poeten, författaren och dramatikern Nino Martoglio som i samma tillfälle som han smakade denna pasta utropade att den var lika god/ bra som operan la Norma. Därav namnet pasta alla Norma.
Rätten i sig innehåller tärnade och frästa aubergine, tomatsås, olja, schalottenlök men även en speciell siciliansk ost, som förmodligen inte går att införskaffa någon annanstans än på Sicilien, nämligen la Ricotta salata. Vanlig Ricotta har ni säkert provat på flertalet gånger, men denna Ricotta är mycket mer saltad från början än vad den vanliga Ricottan är. Givetvis går det att göra utan den saltade Ricottan, men det blir inte riktigt samma sak. Rätten som sådan var väldigt mäktig, men helt underbar. En smakupplevelse utan tvekan.
Lägger även ut några bilder på utsikten från min balkong. Visst, det är ingen utsikt som från Vatikanens kupol eller liknande, men kanske i någon vinkel med spegel på långt håll kan man skymta något monument eller havet, alla Sällskapsresan…..
Som ni ser skiner solen även idag.
BUONA GIORNATA
A presto