Roms bästa Tiramisu
ROMA - 19 ottobre
Tiramisu är förhoppningsvis en bakelse som de flesta känner igen även i Sverige. Detta mästerverk som består av mascarpone-ost, kex doppade i kaffe, kakao, vispade ägg och socker är kanske bland de mest kända bakverken här ifrån Italien. Bakverk och kakor generellt sett är något som är väldigt viktigt för italienarna, "i dolci" skulle ungefär kunna jämföras med hur vi svenskar äter lösgodis eller chips.
I söndags precis innan derbyt blev Salvatore ruskigt sugen på Tiramisu, och frågade om jag ville hänga med till den "pasticceria" som gör Roms bästa Tiramisu.
- Vi tar bilen så förhoppningsvis är det relativt lite folk nu precis innan derbyt, sa Salvatore och så åkte vi.
Halvvägs till denna "pasticceria" möter vi polisavspärrningar inför kvällens match.
- Det blir att parkera bilen och gå dit, det är inte så långt, säger Salvatore.
Vi börjar gå och möter massvis med folk som ska till derbyt, trots att två timmar återstår innan matchen börjar. Vi går och vi går längs Tibern och passerar Stadio Olimpico vars piazza framför är proppad med förväntansfulla supportrar.
Ungefär 50 minuter tar det att gå till "Pompi", pasticcerian som gör Roms bästa Tiramisu, och ungefär detsamma tillbaka. Nästan två timmars promenad för en bit Tiramisu, då ska den i alla fall vara värd besväret.
Äntligen hemma efter allt kaos och till slut får vi smaka på vår Tiramisu, som enligt sägnen skall vara Roms bästa. Dåligt är den absolut inte, krämigheten och smaken i helhet är optimal, en njutning.
A presto!